Echografie
Wat is echografie
Echografie of ook wel musculoskeletale echografie of -echoscopie genoemd wordt toegepast om scherpere diagnoses te kunnen stellen. Tijdens echografie wordt er door middel van een echografie-apparaat echobeelden gemaakt van de kwetsuur. De gespecialiseerde fysiotherapeut kan deze beelden aflezen om op die manier een scherpere diagnose en gerichtere behandeling te kunnen geven. Dit zorgt voor effectievere behandelingen en daardoor zijn er minder behandelingen nodig om uw klacht te verhelpen.
Echografie is een diagnostisch middel en dus geen behandeling op zich. Wanneer de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen kan hij een echo maken. De echo maakt hij op basis van een eerder gedaan intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hiermee stelt hij de diagnose en maakt op basis daarvan uw behandelplan. Tijdens of na uw behandeltraject kan de fysiotherapeut weer een echo maken en deze vergelijken met de eerdere echo om zo de voortgang nauwkeurig in de gaten te houden.
Wat doet echografie
Tijdens echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek om de oorzaak van de pijnklachten te achterhalen. Het werkt middels geluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de fysiotherapeut mogelijk om weefsels en organen in beeld te brengen en te onderzoeken op kwetsuren. Echografie is niet schadelijk voor de gezondheid.
Wanneer wordt echografie toegepast
Bij de volgende klachten zal de fysiotherapeut afwegen of het maken van een echo effectief zal zijn:
Op echobeeld kan er goed worden waargenomen of er sprake is van een spierscheuring. Zo wordt de behandeling vele malen effectiever.
Indien er sprake is van een (gedeeltelijke)peesscheuring zal de behandeling heel anders zijn dan bij een spierscheuring. Ook kan er gekeken worden of er kalkvorming in de pees zit en kan er worden besloten om Shockwave toe te passen.
Een beginnende slijmbeursontsteking is zonder echobeeld moeilijk te diagnosticeren. Juist in deze fase is het belangrijk om de juiste behandeltechniek toe te passen zodat de ontsteking niet verder zal uitbreiden. Hiervoor is het toepassen van echobeeld uiterst effectief.
bij het opsporen van tennis- golfersellebogen, afwijkingen in pezen of verkalkingen is het maken van een echo een geschikt middel.
Bij een verrekking of scheur in het (gewrichts)kapsel ontstaat er veel vocht rondom het aangedane gebied waardoor lichamelijk onderzoek bemoeilijkt wordt. Echobeeld geeft dan een duidelijke diagnose.
Bij het maken van echobeelden is het opsporen naar abnormale aanwezigheden een belangrijk item. Bij ieder echobeeld zal dan ook altijd gekeken worden naar afwijkingen.
Vergoeding
Aan het maken van echografiebeelden zitten geen extra kosten verbonden. Het wordt als een fysiotherapeutische zitting gedeclareerd.
Indien u niet weet of er in uw zorgverzekering fysiotherapievergoeding zit vraagt dit dan na bij uw zorgverzekeraar of uw fysiotherapeut.
Bel op nummer: +31 6 51 37 42 06 of mail naar info@fysiotherapiewennekers.nl
Ik was goed geholpen bij Menno voor mijn nek- en rug pijnklachten na een auto ongeluk. Ik ben tijdens mijn herstelperiode op een prettige en vooral op een professionele wijze ondersteund. Menno is een goede en betrouwbare fysiotherapeut, die help je de klachten te verminderen. Hij weet wat ze doen en goed naar je luistert. Hij geeft ook een goede oefeningen thuis. Kortom een aanrader wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare fysiotherapeut.
In vakantie periode overgenomen door de heer Wennekers. Eveneens een prettige ervaring net als bij collega mevrouw Haak – Kraaikamp. Het is fijn om te zien hoe deze collega ’s samenwerken en hoe makkelijk behandelingen overgenomen kunnen worden door goede dossiervorming. Chapeau!
Lieve, flexibele, rustige jongen die zijn hart in zijn werk legt. Ik ben zeer tevreden.