Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Iedereen heeft wel eens last van vocht of zwelling. Als er vocht ontstaat door beschadigingen aan het lymfestelsel hetzij aangeboren of door toedoen van een operatie dan spreken we over oedeem. Oedeem is in de meeste gevallen te verminderen of zelfs te verhelpen. Dit hangt mede af van de ernst van de beschadiging. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Het vocht zoekt een andere uitweg als er beschadigingen zijn aan het lymfestelsel en vaak leidt dit dan tot vochtophopingen in de weefsels rondom het beschadigde gebied. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen door spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie.

Soorten oedeem

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem). Vaak komt secundair oedeem als gevolg van een (oncologische)operatie(s).

Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en voornamelijk voorkomt in de benen.

Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem wat zowel in armen als benen voor kan komen. Afhankelijk van de ernst is dit goed te behandelen met behulp van manuele lymfdrainage.

Ook bij liposuctie kan oedeemtherapie goede resultaten behalen. De therapie zal de genezing bevorderen en het vocht van de operatie sneller afvoeren waardoor er sneller en beter resultaat van de liposuctie te zien zal zijn. 

Wat kan ik u voor u betekenen

Bij fysiotherapie Wennekers is er een gespecialiseerde oedeemtherapeut met jarenlange ervaring en die zich jaarlijks bijschoolt in de nieuwste technieken en onderzoeken. Hierdoor bent u gegarandeerd dat u de meest effectieve behandeling zal krijgen die afgestemd zullen worden op uw klachten.

Als oedeemfysiotherapeut probeer ik er alles aan te doen zodat u weer uw normale bezigheden kan oppakken met geringe of zelfs zonder enige vorm van beperking(en).

Menno Wennekers verricht de manuele lymfedrainage volgens de Vodder methode.

Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder (MLDV) is een zachte massagevorm en is gebaseerd op een holistische behandeling, waarbij de mens in zijn geheel telt. Door het effect op o.a. het hormoonstelsel, het stressniveau in het lichaam en de immuniteit (weerstand) kan deze methode naast behandeling van oedeem ook ingezet worden bij andere klachten zoals stress gerelateerde klachten, darmklachten (bv obstipatie) en huidproblemen (bv psoriasis). Indien er hardere plekken zijn dan zal er een wat diepere techniek gebruikt worden. 

Hoe ziet de behandeling eruit

Hoe eerder er begonnen wordt met de manuele lymfedrainage hoe effectiever dit zal zijn voor het uiteindelijke resultaat wat we willen bereiken. De behandeling zal afgestemd worden op de behoefte die voor u nodig is. Dit zal voor iedereen anders zijn. Gezien mijn jarenlange ervaring heb ik onderhand een breed scala aan behandelmogelijkheden en zal ik die inzetten waar nodig. De meeste behandelingen bevatten in ieder geval een van de volgende componenten.

  • Voorlichting en advies: Ik zal u leren over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem. Samen zullen we bekijken wat u zelf kan doen voor het meest effectieve resultaat.
  • Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem. Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de lymfafvoer stimuleert en lymfoedeem vermindert. Deze massage zorgt daarnaast ook voor het aanmaken van kleine en oppervlakkige lymfevaatjes. Indien er verharde plekken zijn zullen we diepere technieken gebruiken om het weefsel losser te krijgen en de doorvoer te bevorderen.
  • Fasciatechnieken: na een operatie is het denkbaar dat er litteken- en fibroseklachten ontstaan omdat de fascia rondom het probleemgebied niet goed functioneert. Hiervoor zal ik technieken gebruiken om dit weer te optimaliseren.
  • Lymftaping: Een specifieke tapemethode, waarbij de huid iets wordt opgetild voor het verbeteren van de opname van lymfvocht. Ik breng de tape naar een gezond deel van het lichaam zodat vervolgens het oedeem daar afgevoerd kan worden.
  • Oefentherapie: als gevolg van operatie of radiotherapie kan er bewegingsbeperking optreden. Dit zullen we zoveel mogelijk bestrijden o.a. door fasciatechnieken, maar ook door middel van oefentherapie. Indien er ook krachtverlies is ontstaan als gevolg van de operatie zullen we ervoor zorgen dat dit weer op niveau als van voor de operatie zal komen.
  • Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam. 
  • Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat. 
  • Zelfmanagement: ik zal u technieken aanleren zodat u zelfredzaam bent en u de nodige interventies verkrijgt om uw oedeem zelf onder controle te houden. Het is belangrijk dat u zo met de klachten om gaat dat dit het minst effect heeft op uw dagelijkse leven.

Zoals u kunt lezen is er een breed scala aan behandelmogelijkheden om het oedeem op te lossen. Uiteraard zal ik, in samenspraak met u, ervoor zorgen dat we het maximale resultaat gaan behalen. 

Vergoedingen

Fysiotherapie Wennekers heeft contracten met alle zorgverzekeraars en zullen de behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Indien er een chronische indicatie (bijv na een operatie waarbij er beschadiging is aan het lymfstelsel) zal zijn dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag uw fysiotherapeut voor meer informatie.

Fysiotherapie Wennekers    +31 6 51 37 42 06       of mail naar       info@fysiotherapiewennekers.nl

Ik was goed geholpen bij Menno voor mijn nek- en rug pijnklachten na een auto ongeluk. Ik ben tijdens mijn herstelperiode op een prettige en vooral op een professionele wijze ondersteund. Menno is een goede en betrouwbare fysiotherapeut, die help je de klachten te verminderen. Hij weet wat ze doen en goed naar je luistert. Hij geeft ook een goede oefeningen thuis. Kortom een aanrader wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare fysiotherapeut.

5/5

In vakantie periode overgenomen door de heer Wennekers. Eveneens een prettige ervaring net als bij collega mevrouw Haak – Kraaikamp. Het is fijn om te zien hoe deze collega ’s samenwerken en hoe makkelijk behandelingen overgenomen kunnen worden door goede dossiervorming. Chapeau!

5/5

Lieve, flexibele, rustige jongen die zijn hart in zijn werk legt. Ik ben zeer tevreden.

Via: Zorgkaart Nederland

5/5