Parkinson(isme)
![Parkinson](https://fysiotherapiewennekers.nl/wp-content/uploads/2024/12/Parkinsons--1024x1024.jpg)
Parkinson(isme)
De klachten die bij de ziekte van Parkinson(isme) horen kunnen uw dagelijks leven behoorlijk veranderen. Op welke manier dit gebeurd is voor iedereen verschillend. U kunt zich voorstellen dat problemen met bewegen bijvoorbeeld vervelend zijn omdat u graag sport, of dat het moeilijk is om een gesprek te voeren of wanneer u niet meer op woorden komen. Er zijn tal van voorbeelden te vinden waardoor de ziekte van Parkinson invloed kan hebben op uw dagelijkse functioneren. Ondanks dat het soms moeilijk gaat, is het belangrijk om door te gaan met deze activiteiten eventueel met wat ondersteuning.
Ontstaan van Parkinson(isme)
Bij de ziekte van Parkinson sterven er (zenuw)cellen af in een gebied van de hersenen. Dit gebied is belangrijk voor het soepel bewegen. Deze zenuwcellen sterven af waardoor er een tekort ontstaat aan dopamine; dit is een boodschapstof die cellen gebruiken om de spieren in beweging te zetten.
Hoe verder de ziekte is hoe meer hersengebieden betrokken en beschadigd raken en er ook andere klachten ontstaan zoals problemen met emoties of bloeddruk (orthostase).
Verloop van ziekte van Parkinson:
Er zijn veel verschillende symptomen die de ziekte van Parkinson kenmerken. Dit wordt onderverdeeld in motorische stoornissen en non-motorische stoornissen.
Motorische stoornissen zijn:
- Balans- en evenwichtsproblemen; er is sprake van instabiliteit en hierdoor een verhoogde kans op vallen.
- Tremoren; trillingen (vaak begint dit in bovenste ledematen en unilateraal)
- Bradykinesie; vertraagde beweging en moeilijk beweging uit kunnen voeren.
- Rigiditeit; stijf worden van spieren en verminderde flexibiliteit.
- Freezing; het vast blijven plakken aan de grond.
Non-motorische stoornissen zijn:
- Geheugenproblemen
- Stemmingswisselingen; depressie, angst, apathie, etc.
- Slaapstoornissen; onrustige nachten of waargebeurde dromen
- Obstipatie; moeite krijgen met ontlasting.
- Autonome disfuncties; problemen met bloeddruk, reukverlies, etc.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
In eerste instantie wordt de ziekte behandeld met medicatie.
Als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed dan kunt u veel baat hebben bij fysiotherapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als u nek- of schouderklachten heeft. Contact met de fysiotherapeut is ook zinvol als u vaker gaat vallen en juist geneigd bent om minder te bewegen. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart.
Er zijn ook een hoop andere behandelingen mogelijk zoals logopedie (kan helpen bij het praten en slikken) en er zijn bijvoorbeeld sportlessen die gericht zijn op mensen met Parkinson.
Wij hebben goede contacten met verschillende disciplines die veel ervaring hebben in het begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson(isme).
![Fysiotherapie Wennekers](https://fysiotherapiewennekers.nl/wp-content/uploads/2024/12/Parkinson-net-1024x396.webp)
Vergoedingen
Fysiotherapie Wennekers heeft contracten met alle zorgverzekeraars en zullen de behandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Vraag anders uw fysiotherapeut voor vrijblijvend advies.
Fysiotherapie Wennekers +31 6 51 37 42 06 of mail naar info@fysiotherapiewennekers.nl
Ik was goed geholpen bij Menno voor mijn nek- en rug pijnklachten na een auto ongeluk. Ik ben tijdens mijn herstelperiode op een prettige en vooral op een professionele wijze ondersteund. Menno is een goede en betrouwbare fysiotherapeut, die help je de klachten te verminderen. Hij weet wat ze doen en goed naar je luistert. Hij geeft ook een goede oefeningen thuis. Kortom een aanrader wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare fysiotherapeut.
In vakantie periode overgenomen door de heer Wennekers. Eveneens een prettige ervaring net als bij collega mevrouw Haak – Kraaikamp. Het is fijn om te zien hoe deze collega ’s samenwerken en hoe makkelijk behandelingen overgenomen kunnen worden door goede dossiervorming. Chapeau!
Lieve, flexibele, rustige jongen die zijn hart in zijn werk legt. Ik ben zeer tevreden.